Skip to content

NEN 3140

Vakbekwaam persoon

Volgens de norm NEN 3140 moeten elektrotechnici periodiek worden geïnstrueerd. Niet elke instructeur is even goed en niet elke cursist is in staat om de hele cursus te volgen. Ook zijn er zeer ervaren elektrotechnici voor wie de cursus zonde van de tijd is. Om zeker te weten dat iedereen de gewenste kennis van de norm heeft, heeft SABV het examen ‘NEN 3140 – vakbekwaam persoon’ ontwikkeld waarin de theorie en de praktijk worden getoetst.

Zie het menu ‘Downloads’ voor de examenomschrijving.


 Dit examen kan ook in het Engels worden afgenomen.

NEN 3140

NEN 3140

Keurmeester elektrische apparatuur

Volgens de Arbo-wet en de norm NEN 3140 moeten elektrische apparaten (elektrische arbeidsmiddelen) regelmatig worden gekeurd op veiligheid. Wat is het verschil tussen een competente keurmeester en iemand met een meetapparaat? Dat verschil is vanaf de buitenkant niet te zien. Zorg daarom dat een keurmeester onafhankelijk wordt beoordeeld. De certificering van SABV is een laagdrempelige manier om deskundigheid aan te tonen. Met het examen van SABV worden theorie en praktijk getoetst.

Zie het menu ‘Downloads’ voor de examenomschrijving.

NEN 3140

NEN 3140

Elektrothermograaf

Steeds vaker wordt thermografie (opnamen met een warmtebeeldcamera) gebruikt bij de inspectie van elektrische installatie. Daarbij gaat het nodige mis:

  • Goed opgeleide thermografen (level 1, 2 of 3) kunnen vaak niet omgaan met de gevaren van elektrische installaties
  • Goed opgeleide elektrotechnisch inspecteurs kunnen vaak niet omgaan met de thermografiecamera en met de thermografische opnames
  • Voor zowel de thermograaf als de elektrotechnicus is het erg lastig om uitspraken te doen over warmteontwikkeling in componenten

Diverse opleiders geven goede (en soms minder goede) opleidingen over het thermografisch onderzoek van elektrische installaties.

Om het kaf van het koren te scheiden examineert SABV de elektrothermograaf. Met het SABV-certificaat ‘Elektrothermograaf’ is duidelijk dat deze persoon een thermografische inspectie goed en veilig kan uitvoeren.

Zie het menu ‘Downloads’ voor de examenomschrijving.

NEN 3140
Icon label

Stichting algemene basisvaardigheden (SABV)
Mac Bridestraat 34 
3902 KK Veenendaal

Icon label

KvK 60226560
Btw NL 853817832 B.01
Privacyverklaring
©2024 SABV
ontwikkeld door Zaaldesign

Icon label

Examencentrum Moordrecht
Zuidbaan  532
2841 MD Moordrecht